Κυτταρίτιδα

Τι είναι:

Η κυτταρίτιδα ή διαφορετικά «τοπική λιποδυστροφία», αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα του σώματος που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες. Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στην εναπόθεση λίπους και νερού ανάμεσα στο δέρμα και στην ακριβώς από κάτω στοιβάδα, τον υποδόριο ιστό. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε μη ομαλή αιματική αλλά και λεμφική κυκλοφορία. Μέσω μιας διαδικασίας ανομοιογενούς εναπόθεσης και αποθήκευσης λίπους σε εκείνη την περιοχή προκαλείται συμπίεση των αγγείων, εμποδίζοντας την ανταλλαγή ουσιών με αποτέλεσμα την επιδείνωση του προβλήματος της μικροκυκλοφορίας.

Η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από μειωμένη ελαστικότητα συνδετικού ιστού, μεταβάλλοντας την επιφάνεια του δέρματος και την δημιουργώντας ανάγλυφη επιφάνεια και όψη όμοια με φλοιό πορτοκαλιού.

Είδη κυτταρίτιδας:

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη κυτταρίτιδας και η ταξινόμηση γίνεται με βάση το στάδιο της σοβαρότητας της.

 • Στάδιο 1: Χαρακτηρίζεται ως χαμηλού βαθμού και είναι γνώστη με τον όρο «χαλαρή κυτταρίτιδα» αφού γίνεται εμφανής μόνο μετά από τσίμπημα της περιοχής.
 • Στάδιο 2: «Οιδηματώδης κυτταρίτιδα», μέτριου βαθμού η οποία φαίνεται μόνο σε όρθια στάση του σώματος.
 • Στάδιο 3: Προχωρημένο στάδιο κυτταρίτιδας, καθώς το πρόβλημα είναι εμφανές και σε όρθια αλλά και σε ξαπλωτή στάση, γνωστή ως «συμπαγής» κυτταρίτιδα.

Αίτια:

Η κυτταρίτιδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως κληρονομικούς, ορμονικούς ακόμη και παθολογικούς(ενδοκρινολογικές διαταραχές, διαταραχές ύπατος). Συνηθέστερες αιτίες όμως είναι οι εξής:

 • Λάθος διατροφικές συνήθειες
 • Μειωμένη κατανάλωση νερού
 • Καθιστική ζωή
 • Μειωμένη κίνηση και φυσική δραστηριότητα
 • Κάπνισμα
 • Κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών

Που εντοπίζεται:

Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας αφορά κατά κύριο λόγω τις γυναίκες. Μπορεί να εμφανισθεί και σε γυναίκες με φυσιολογικό βάρος και καλλίγραμμο σώμα. Επίσης σπανιότερα εμφανίζεται και σε άνδρες κατά βάση μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι περιοχές εντόπισης στις γυναίκες είναι: οι γλουτοί, οι μηροί, τα γόνατα και η κοιλιακή χώρα. Στους άνδρες εντοπίζεται κυρίως στην κοιλιακή χώρα και στην περιοχή γύρω από την οσφύ.

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε:

Όπως σε όλα τα προβλήματα του σώματος υπάρχει λύση έτσι και στην κυτταρίτιδα έχουμε διαθέσιμες θεραπείες οι οποίες μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Ανάλογα με το στάδιο της κυτταρίτιδας και τη θεραπεία που θα επιλεχθεί το πρόβλημα μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως ή να βελτιωθεί έως ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα πολυπαραγοντικό επομένως απαιτεί μια σειρά συνεδριών άλλοτε συνδυαστικών, με παράλληλη αλλαγή κάποιων συνηθειών που επιδεινώνουν την κατάσταση.

 • Μεσοθεραπεία σώματος: Η μεσοθεραπεία αποτελεί μία από τις βασικότερες θεραπείες για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Με τη χρήση μικροβελόνων δημιουργούμε τραυματισμούς στην επιδερμίδα με αποτέλεσμα να εγχύσουμε το κατάλληλο υλικό στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος με στόχο την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Το υλικό επιλογής διαφέρει ανάλογα με το στόχο της θεραπείας και το ιατρικό ιστορικό που λαμβάνεται πριν την έναρξη οποιασδήποτε εφαρμογής. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται φέρουν ειδικές πιστοποιήσεις για την ασφάλεια χρήσης τους. Η θεραπεία είναι ανεκτή πέρα από μια μικρή ενόχληση που μπορεί να αισθανθεί κανείς λόγω των νυγμών, κάτι το οποίο αντιμετωπίζεται είτε με τη χρήση αναισθητικής κρέμας ή πάγου τοπικά στο σημείο εφαρμογής. Πιθανή «επιπλοκή» της θεραπείας είναι οι μελανιές που ενδεχομένως δημιουργηθούν σε μερικά σημεία που εφαρμοσθεί η μεσοθεραπεία.Οι συνεδρίες που απαιτούνται κυμαίνονται από 4-8 ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος και επαναλαμβάνονται κάθε 10 ημέρες περίπου.
 • Φωτοθεραπεία: Η φωτοθεραπεία έχει θέση και στην βελτίωση της κυτταρίτιδας. Δε χρησιμοποιείται ως βασική θεραπεία αντιμετώπισης αλλά επικουρικά με τη μεσοθεραπεία. Μετά το τέλος της μεσοθεραπείας η έκθεση σε ορατό ζωογόνο φως  διεγείρει τη φυσική αναζωογόνηση και ανανέωση των κυττάρων της περιοχής  και ενισχύει την αιματική κυκλοφορία, γεγονός που βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
 • Ραδιοσυχνότητες: Οι ραδιοσυχνότητες βοηθούν στη σύσφιξη του δέρματος και στη λιποδιάλυση μέσω της ελεγχόμενης εστιασμένης ενέργειας που μεταφέρεται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Επιτυγχάνουν αύξηση παραγωγής κολλαγόνου και τόνωσης του δέρματος με αποτέλεσμα την έμμεση βελτίωση της κυτταρίτιδας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με τη μεσοθεραπεία και τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα να είναι θεαματικά καθώς δεν είναι λίγες οι φορές όπου η κυτταρίτιδα φαίνεται πιο έντονη λόγω χαλάρωσης του δέρματος και πτωτικής τάσης αυτού.